کاهش انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه ای با بهره برداری از پروژه خلاقانه جایگزینی برق از STG به GTG
گام مؤثر شرکت پالایش نفت تهران در راستای توسعه پایدار
بهره برداری از پروژه خلاقانه جایگزینی برق واحدهای کنترل یک شمالی از STG به GTG، عامل افزایش 9 درصدی در راندمان واحد توربین های گازی در شرکت پالایش نفت تهران شد.
به گزارش روابط عمومی، اکبر کاظمی رئیس سرویسهای آب، برق و بخار شرکت پالایش نفت تهران با اعلام این خبر گفت: با تکیه بر دانش متخصصان و به دست توانمند کارکنان شریف و زحمتکش شرکت پالایش نفت تهران پروژه جایگزینی برق واحدهای کنترل یک شمالی شامل واحدهای تقطیر در اتمسفر و خلأ و کاهش گرانروی از STG(مولدهای برق با توربین بخارآب) به GTG(مولد برق با گاز طبیعی) با موفقیت به بهرهبرداری رسید. وی افزود: فکر اولیه این طرح توسط همکاران اداره بهرهبرداری آب و برق و بخار شرکت صورت گرفت. عملیات طراحی توسط اداره خدمات فنی و مهندسی و اجرای آن توسط همکاران اداره تعمیرات برق پالایش نفت تهران انجام شد.
کاظمی پیرامون هزینه اجرای این طرح گفت: به دلیل استفاده از امکانات، ظرفیتها و تجهیزات موجود بهصورت خلاقانه، جهت طراحی، خرید و اجرا بالغ بر 3 میلیارد ریال هزینه شده است و افزایش 9 درصدی در راندمان واحد توربین های گازی از مهم ترین دستاورد های آن به شمار می رود..
وی در خاتمه بیان داشت: پروژه مذکور قسمتی از پروژه عظیم جایگزینی برق واحدهای قدیمی شرکت از STG به GTG با برق پشتیبان شهر میباشد که در آینده ای نزدیک با بهره برداری از آن علاوه بر دستاوردهای بسیار قابل توجه زیست محیطی و اجتماعی، حدود 5/8 درصد دیگر از مصرف انرژی شرکت را کاهش خواهد داد.
در ادامه مسعود ابراهیم زاده رئیس اداره مهندسی پالایش شرکت پالایش نفت تهران پیرامون اجرای این طرح اظهار داشت: این طرح بخشی از طرح کلی پالایشگاه در جایگزینی برق تولیدی توربینهای گازی (GTG) بهجای مولدهای بخاری (STG) بوده، با شروع طرحهای توسعهای ارتقاء کیفیت فرآوردهها، ایده آن رقم خورد و در راستای اهداف افزایش بهرهوری و کاهش مصرف انرژی پالایشگاه، بیشترین سهم را ازنظر Energy Saving (با توجه به مصرف عمده انرژی این تجهیزات) دارا می باشد.
چرا که توربینهای گازی با راندمان 74 درصد جایگزین ژنراتورهای بخاری قدیمی که راندمان کمی در حدود 21 درصد دارند می شوند و این امر بخار مصرفی در توربینهای بخاری به مقدار 125 تن در ساعت را حذف و تولید بخار فشار بالا به میزان حدودی 44 تن در ساعت در HRSG را بدون مصرف سوخت و با بهره گیری از انرژی توربینهای گازی افزایش میدهد. ضمن آنکه کاهش مصرف بخار منجر به بسته شدن دو دیگ بخار خواهد شد. این طرح علاوه بر مزیتهای صرفه جویی انرژی از دیدگاه زیست محیطی نیز حائز اهمیت می باشد. چون در تولید برق پالایشگاه از سوخت تمیز گاز طبیعی بهطور کامل بهره گیری شده، میزان انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه ای مرتبط با دو دیگ بخار از سرویس خارج نیز تقلیل می یابد که از منظر مسئولیتهای اجتماعی شرکت شاخص می باشد. اجرای این طرح نیاز به اقدامات زیر بنایی در شبکه انتقال و توزیع برق پالایشگاه داشت که در این خصوص پروژه های متعددی با سرمایه گذاری عمده تعریف و در حال اجراست.
در تلاشیم با کمک سایر همکارانمان در بخش های مختلف شرکت در سال جهش تولید با بهره برداری از پروژه عظیم برق شهر و استفاده از توربین های گازی در شرکت پالایش نفت تهران بیش از پیش در راستای توسعه پایدار گام برداریم.
همچنین محمد رضا مولوی رئیس مدیریت انرژی شرکت پالایش نفت تهران در خصوص این خبر گفت: پس از اقدامات قابلتوجه شرکت در خصوص اجرایی نمودن پروژههای بهبود همسو با صیانت از محیط زیست، این بار با بهرهبرداری از پروژه جایگزینی برق واحدهای کنترل یک شمالی از STG به GTG، گام مؤثری در راستای توسعه پایدار برداشته شد.
مولوی ادامه داد: انرژی یکی از مهمترین مؤلفه های توسعه و از عوامل اصلی تولید است. توسعه دانش عمومی و تخصصی بهینه سازی مصرف انرژی و همچنین استانداردسازی مصارف انرژی در سطح کلان و در سطح واحدهای عملیاتی از مهمترین روش های کنترل مصرف حامل های انرژی است. از این رو در شرکت پالایش نفت تهران سعی شده است ضمن مدیریت بهینه تولید، توزیع و مصرف حامل های انرژی، با انجام پروژه های بهبود اقدامات به سزایی در جهت رعایت الزامات قانونی، زیست محیطی و مسئولیت های اجتماعی شرکت صورت پذیرد.
مولوی با اشاره به دستاورد اخیر شرکت پالایش نفت تهران در خصوص جایگزینی برق STG به GTG یکی از واحدهای پالایشی این شرکت تصریح کرد: جایگزینی برق واحد های تقطیر، گاز مایع و غلظت شکن شمالی از توربین های بخاری به توربین های گازی ضمن افزایش 9 درصدی در راندمان واحد توربین های گازی (تولید همزمان برق و بخار)، منجر به کاهش حدوداً یک درصدی در مصرف انرژی شرکت پالایش نفت تهران شد. وی افزود: قطعاً اجرای چنین پروژه هایی علاوه بر ارتقاء بهره وری و بهبود عملکرد شرکت، تأثیرات مثبتی را به لحاظ زیست محیطی و اجتماعی بر کلانشهر تهران خواهد داشت. با اجرای این طرح از انتشار حدوداً 22 میلیون کیلوگرم گاز دیاکسید کربن در هوا جلوگیری شد. افزون بر آن جایگزینی توربین های گازی به جای توربین های بخاری منجر به کاهش انتشار حدوداً 170 هزارکیلوگرم دیاکسید گوگرد، یکصد هزار کیلوگرم اکسیدهای نیتروژن،3600 کیلوگرم مونواکسید کربن و 9000 کیلوگرم ذرات ریز معلق در سال به اتمسفر شده است.
رئیس مدیریت انرژی شرکت پالایش نفت تهران در ادامه پیرامون دستاورد اقتصادی این طرح برای شرکت گفت: انجام پروژه مذکور بیش از 210 میلیارد ریال در سال صرفه جویی مستقیم و غیرمستقیم برای شرکت به همراه خواهد داشت. وی در خاتمه بهبود سیستم های اندازه گیری تولید، توزیع و مصرف حامل های انرژی، استفاده از فنآوریها و تجهیزات نوین و با بازده بالاتر، توسعه فرهنگ صرفه جویی و بهره وری انرژی و بهبود مستمر عملکرد انرژی را از مهمترین اهداف مدیریت انرژی شرکت پالایش نفت تهران توصیف کرد.